Kültür Ve Turizm

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş eski kervan yollarının geçiş noktası niteliğinde bir konuma sahiptir. Maraş’ın en az 4 bin yıllık bilinen bir adı ve 12.000 yıl öncesine giden bir tarihi vardır. Sırasıyla Hitiler, Asurlar, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapan kent; I. Dünya Savaşı’nda gösterdiği direniş mücadelesi ile Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasıyla onurlandırılmıştır. Dünyanın sayılı madalyalı şehirlerinden biri olan Maraş'a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973' de TBMM tarafından “Kahraman” unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

Gerek coğrafi konumu gerekse de farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasından ötürü Kahramanmaraş; kültür ve doğa turizmi potansiyeline, flora zenginliğine ve yöresel mutfak kültürüne sahiptir. Turizm çeşitliliğinin olduğu ilde kültür turizmi, inanç turizmi ve doğa turizmi öne çıkmaktadır. Kent merkezinde birçok gezip görülecek yer bulunmaktadır. Bunlar arasında Kahramanmaraş Kalesi, Kent Müzesi, Kapalıçarşı, Ulu Camii ve Taş Medrese öne çıkan yerlerdir. İl ayrıca İnanç Turizmi için de iyi bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Afşin ilçesinde yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi inanç turizmi açısından önemli bir uğrak noktasıdır.
Kentin turizm potansiyelini canlandıracak bir konu son dönemlerde kent merkezinde yer alan bir evde kaçak kazı sonucu bulunan taban mozaikleridir. Antik kent Germenikya’ya ait olan taban mozaikleri gerek mozaik alanında çalışmalar yürüten araştırmacıların gerekse de turistlerin ilgisini çekmesi beklenmektedir. 
İlde bulunan mozaiklerin araştırılması ve uluslararası alanda tanıtılmasına yönelik olarak DOĞAKA’nın destekleriyle V. Uluslararası Mozaik Corpusu Sempozyumu 2011 yılında Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmiştir. Sempozyuma yurtiçi ve yurtdışından birçok akademisyen ve araştırmacı katılarak mozaik ve arkeoloji alanlarında sunumlar gerçekleştirilmiş, Kahramanmaraş mozaiklerinin uluslararası tanıtımı sağlanmıştır.

Tarihi ve kültürel değerleri ile olduğu kadar Kahramanmaraş Kapıçam, Başkonuş ve Yavşan yaylaları ile birçok bitki topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır. 

Kahramanmaraş iki yıldız ile dört yıldız arasında değişen otelleri ile konaklama açısından gerek yerli gerekse de yabancı turistler için çeşitli olanaklar sunmaktadır.  Ulaşım bakımından ise kentin Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu bölgeleriyle karayolu bağlantısı mevcuttur. Otobüs terminali kent merkezinde ve ulaşımı oldukça kolaydır. Haftanın her günü İstanbul’dan direk uçuşlar bulunmakla birlikte Ankara’dan direk uçuşlar haftanın farklı günlerinde olabilmektedir. Havaalanı kent merkezine 8 km uzaklıktadır.

Öne Çıkan Yerler

Eshab-ı Kehf; Selçuklular devrinde Eshab-ı Kehf Mağarasının Afşin yakınlarında olduğuna inanılmaktadır. 13. yy ın birinci yarısında Selçuklu Devleti buraya bir tekke, mescit ve bir de medrese yaptırmıştır. Selçuklular devrinde külliyenin yapılması esnasında burada kilisenin bulunması Anadolu Hıristiyanlarının mağara arkadaşlarının da burada uyuduklarına inandıklarını gösterir. 2012 yılında Ajansımız tarafından gerçekleştirilen 1. Uluslararası Eshab-ı Kehf Sempozyumu, bölgenin tanıtımı noktasında bugüne kadar atılmış en önemli adım olarak kabul görmektedir.

Kahramanmaraş Kalesi; Kentin ortasında, yığma bir tepe üzerinde bulunan kale Hitit, Roma ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış ve çeşitli devirlerde onarımlar görmüştür.  

Hurman kalesi; Afşin'in Marabız Köyünde Hurman Çayının kuzeyindeki sarp kaya üstündedir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak tekniğinden Bizans döneminde inşa edildiği sanılmaktadır. İçinde su ve yiyecek depoları, asker barınakları, kilise vardır.

Uludaz Uğur Böcekleri; Kahramanmaraş il sınırları içerisindeki doğu uzantısında yer alan 2.273 metre yükseklikteki Çimen Dağı Uludaz Tepesinde sürü halinde bulunan yedi noktalı uğur böcekleri yılın belirli dönemlerinde (Ağustos ayı) 1.500 metreden başlayarak 2 bin 271 metreye kadar aşırı yoğunlukta görülebilmektedir.

Elbistan Pınarbaşı; Elbistan ilçesinin Pınarbaşı Mahallesinde yer alan Ceyhan Nehrinin kaynağını oluşturan mesire alanı kaynayan suları ve yeşil bitki örtüsüyle özellikle yaz aylarında doğa severlerin akınına uğramaktadır.

Ilıca Termal Kaplıcaları: Berit dağlarının eteğinde Kahramanmaraş’a 72 km mesafede bulunan Ilıca kaplıcaları son yıllarda özellikle doğası ile ilimizin önemli turizm alanları arasında yer almaktadır.

Ekinözü İçmeleri: Ekinözü ilçe merkezine 2 km mesafede bulunan ve birbirine çok yakın üç ayrı noktada çıkan Ekinözü içmeleri Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri başta olmak üzere çevre illerden yoğun şekilde ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. 

Mutlaka Görülmesi Gereken Diğer Yerler
Kahramanmaraş Müzesi, Kahramanmaraş Kalesi
Kapalıçarşı, Ulu Camii ve Taş Medrese
Kapıçam Tabiat Parkı, Başkonuş ve Yavşan Yaylaları
Menzelet Barajı ve Ali Kayası
Döngel Mağaraları, Yeşilgöz
Hançere Vadisi, Göksun