Vı. Bölgesel İnovasyon Forumu İçin Mersin'deydik

22 Aralık 2010
21 Aralık’ta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Avrupa İşletmeler Ağı’nın desteğiyle, “Tarım Gıda Sektörü İnovasyon Sisteminin Geliştirilmesinde Araç Olarak Kümelenme” konulu, VI. Bölgesel İnovasyon Forumu gerçekleştirildi.
Kümelenme konusundaki tecrübelerini paylaşmak ve bölgelerindeki iyi örnekleri anlatmak üzere hazırladıkları sunumlarla Hollanda ve Fransa’dan gelen  uzmanlarla, Türkiye’den küme örneklerini anlatmak üzere faklı bölgelerden gelen uzmanların katıldığı foruma,  Ajansımızı temsilen, DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi uzmanı Erdinç Kadıoğlu katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından, yurtdışından gelen uzmanların söz aldığı oturumda, kentlere yönelen göçten ve kent yaşamında iyileşen yaşam koşulları sebebiyle artan talepten dolayı, kırsalda daha az insanın, daha çok çeşitlilikle, sürdürülebilir tarım üretimi yapmaya çalıştığına; bu sebeple, ürün çeşitlendirilmesine ve verimli kaynak kullanımına olanak tanıyan Agropark’ların kurulması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Avrupa’daki, Fresh Park Venlo, Agriport A7, N-Limburg gibi kümelenme örneklerinin anlatıldığı sunumlardan birinin sahibi de, Hollanda’nın Wageningen Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini sürdüren bir Türk Gıda Mühendisi olan Sami Şahin’di. Staj yaptığı  ”Food Valley” gıda kümesi hakkında bir sunum gerçekleştiren Şahin, bu kümenin asıl misyonunun, bir devlet politikası olan, “küçük işletmelerin birbirleriyle rekabet etmek yerine, küme vasıtasıyla birlikte çalışarak ve geliştirerek, dünya ile rekabet eder konuma gelmeleri” olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’den kümelenme örnekleri ile ilgili ise, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi adına küme koordinatörü Barış Cihan Başer ve İzmir Organik Gıda Kümesi adına Proje Uzmanı Eda Çiner sunumlarıyla katılımcıları Türkiye’deki örnekler hakkında bilgilendirdiler.


Ayrıca konferansta, Barış Cihan Başer tarafından, küme yöneticiliğinin profesyonel bir iş türü haline gelmesini sağlamak, kümelenme profesyonelleri arasında iletişim platformu oluşturarak bilgi paylaşımını ve işbirliklerini hızlandırmak, küme yönetiminde kaliteyi artırıcı çalışmalar yürütmek, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile küme yönetimi konusunda teknoloji geliştirmek ve teknoloji transferi yapmak, uygulamada karşılaşılan sorunları karar vericilere doğru şekilde ve zamanında ileterek ulusal politika ve uygulamaların oluşturulmasına katkı vermek amacıyla Türkiye Küme Yöneticileri Kulübü’nün de (www.clusterman.org)  2009’da kurulduğu ve 6 Ocak 2011’de Samsun’da Samsun İl Özel İdaresi himayesinde yapılacak “Türkiye’de Kümelenme Uygulamaları” konferansının son oturumunda kulubün ilk toplantısının yapılacağı bilgisi verildi.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde, ilk olarak, Mersin  IV. İnovasyon Yarışması Ödül Töreni, Kadir Çöpdemir’in sunumuyla gerçekleştirildi ve başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi.


Forumun Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Gök tarafından yönetilen öğleden sonraki oturumunda ise, Dış Ticaret Müsteşarlığı, KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı TAGEM Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Çukurova Kalkınma Ajansı yetkilileri tarafından, kurumların destek mekanizmaları, kümelenme ve inovasyon başta olmak üzere farklı alanlarda bu kurumlarca yürütülen destek programları hakkında bilgi verildi.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER