Osmaniye Tarımsal Kalkınma Planı Hazırlanıyor

16 Temmuz 2013
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) ve Osmaniye İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa hazırladığı Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları devam ediyor.
Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı’nın katılımcı bir plan olması ve reel değerleri daha iyi yansıtabilmesi için tarım sektöründe çalışanların ve konu ile ilgililerin görüş ve önerileri alınmaktadır. Bu amaçla Osmaniye’de her ilçede OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantıları düzenlendi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi gözetiminde yapılan toplantılara ilçelerin önder çiftçileri, tarıma dayalı sanayicileri, birlik ve kooperatif başkanları, tarımsal girdi tedarikçileri (tohum, gübre, ilaç bayileri), sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Osmaniye İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İlçe Müdürleri ve personelleri katılmıştır. İlçelerde tarıma yön veren bu kişiler ile yapılan toplantılarda ilin ve ilçelerin tarım alanında güçlü yönleri, zayıf yönleri, tarımsal kalkınmaya yönelik fırsatlar ve tehditler değerlendirilerek önem sırasına göre sıralanmıştır.

Bu çalışma kapsamında son OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantısı 08 Temmuz 2013 tarihinde Osmaniye Merkezde düzenlenmiştir. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde düzenlenen toplantı açılış konuşmaları ile başlamıştır. Daha sonra grup çalışmaları halinde SWOT çalışmalarına geçilmiştir.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Aykut Gül tarım sektörünün ekonomideki yerinden bahsederek sektörün stratejik bir sektör olduğunu ve diğer sektörlerin gelişmesine de katkı sağladığını belirtmiştir. Osmaniye’nin tarım alanında gelişmesi için planlı ilerlemek gerektiğini söylen Prof. Dr. Aykut Gül, OTSEP çalışmasının ilin kalkınmasına katkı sağlayacağını, bu amaçla DOĞAKA’nın finansmanı ve koordinasyonuyla Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olarak Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü personeli ile yoğun bir çalışma yaptıklarını belirtti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam da OTSEP Tanıtım ve SWOT Analizi Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında tarım strateji planını önemsediğini, bu çalışmaya destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise Osmaniye’de sanayileşmenin hızla ilerlediğini ama bu ilerleme sürecinde tarım sektörünün unutulmaması gerektiğini, tarım ve sanayi sektörünün ikisine birlikte önem verilmesi gerektiğini belirtti. Planlamanın öneminden bahseden OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca çalışmada yer alan DOĞAKA’ya, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi akademisyenlerine ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline teşekkür etti.

Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı çalışmaları kapsamında SWOT toplantılarının yanı sıra Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli sahada çalışmalar gerçekleştirdi. Çiftçiler ile birebir görüşen uzmanlar 500’den fazla anket gerçekleştirdi.

Çalışmanın bundan sonraki kısımlarının sanayici, tüccar ve tüketici kesimlerle yapılacak toplantılar ile ürün bazlı çalışmalarla devam etmesi, 2013 yılı sonu itibarıyla ise çalışmanın tamamlanması planlanmaktadır.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER