Kalkınma Kurulu Üyeleri Toplantının Verimli Geçtiği Kanısında: “ilim Yok, Doğu Akdeniz Var”

16 Mayıs 2010
Kalkınma Kurulu’nun ikinci birleşimi 2-4 Mayıs 2010 tarihleri arasında Antakya Ottoman Palace Otelinde yapıldı. Üç ilden yaklaşık 200 Kalkınma Kurulu üyesi, akademisyen, uzman ve medya mensubunun katıldığı toplantılar, Devlet Planlama Teşkilatından ve diğer kurumlardan gelen uzmanların katkılarıyla oldukça verimli geçti.
Toplantının son gününde, önceki gün toplanan il çalışma gruplarından elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Buna göre, bölgeye has ürünlerin varlığı, uygun iklim koşulları, zengin su kaynakları, süt ürünlerinin bolluğu ve tıbbı ve aromatik bitkilerin bulunması sayesinde, her üç ilde de tarım, hayvancılık ve su ürünleri sektörleri güçlü yanlar arasında öne çıkıyor. Kültür ve doğa varlıklarının zenginliği, köklü mutfak kültürü ve jeotermal kaynaklar da bölgeyi turizm potansiyeli açısından güçlendiren faktörler. Yeni teşvik sistemi her üç ilde de sanayi ve ticareti destekleyici bir faktör; ancak her üç ilin de kendine has ürünleri mevcut olduğu için bu alanda çeşitlilik göze çarpıyor. Tüm bu faktörler, gelişmiş illere ve ana ulaşım ağlarına yakınlık sayesinde bölgenin önemli avantajlarını oluşturuyor.

Bu ham sonuçların etraflıca ele alınması ve sonuçların Bölgesel Gelişme Planı’na veri oluşturabilmesi için Bölgesel Planlama Yönetim Komitesi tarafından yönetilecek Kırsal, Sosyal ve İktisadi Bölgesel Kalkınma Komisyonları oluşturuldu. Komisyonlar, Kalkınma Kurulu üyelerinin ve katkı sunmak isteyen diğer uzmanların katılımına açık. (Komisyonlara katılmak için  Halil Sunaç ile iletişime geçilebilir.)

Toplantının kapanışının ardından Kalkınma Kurulu üyeleri, misafirler ve ajans personeli,  program çerçevesinde düzenlenen Antakya turuna katıldılar. Tur kapsamında, Hıristiyanlığın doğuşundaki önemli duraklardan biri olan Saint Pierre Kilisesi, Anadolu’daki ilk cami kabul edilen Habib-i Neccar Camii, Katolik Kilisesi, Antakya Müzesi ve Harbiye şelaleleri ziyaret edildi.

Kalkınma Kurulu toplantısı sonuç tutanağına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşılabilir.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER