İskenderun'da Demir-çelik Sektörünün Geleceği Ele Alındı

11 Aralık 2013
Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi'nin ekonomisinde önemli bir rolü olan demir çelik sektörünün geleceği Ajansımız ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından düzenlenen Demir-Çelik Zirvesi'nde ele alındı.
İlki Ajansımız, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği işbirliğinde 28 Kasım 2012 tarihinde demir-çelik sektörünün Türkiye çapında önde gelen temsilcileri ve kamu otoritelerinin katılımıyla Osmaniye’de gerçekleştirilen zirvede sektörün mevcut durumu, bölgeye yapılan yatırımlar ve beklentileri tartışılmıştı. Demir Çelik Zirvesi’nin ikincisi ise sektörün yoğunlaştığı bir diğer bölge olan İskenderun’da 10 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirildi.

Ana teması "Sektörün Tedarikçisi Durumunda Olan Diğer Sektörlerin İhtiyaçlarının Karşılanabilmesi" olan zirvenin açılış konuşması DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız tarafından yapıldı. Yıldız konuşmasında Ajansımızın mali ve teknik desteklerinin yanı sıra Demir-Çelik Zirvesi gibi sempozyumlar, konferanslar, fuarlar ve diğer ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile de bölgemizin gelişmesine katkı sağladığından dile getirdi.

Yıldız’dan sonra söz alan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder Teknokent çalışmalarından, dış ticaret açığını engellemeye yönelik ürünlerin üretilmesine yönelik Sanayi İl Müdürlüğü ile ortak projelerinden bahsederek demir-çelik sektöründe yer alan sanayicilerle işbirliği yapacak ar-ge altyapısına sahip olduklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Hamit Civelek Hatay’ın en önemli sektörlerinden biri olan demir-çelik sürdürülebilirliğini sağlamak için katma değeri artırmanın öneminden; İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ise üretim kapasitesi yüksek olan demir-çelik sektörünü desteklemek amacıyla İskenderun’da Lojistik Köy kurulmasının gerekliliğinden bahsetti. 

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz çelik üretiminin geçmişte ülkelerin gelişiminde önemli rol oynadığını, gelecekte de bu durumun değişmeyeceğini belirtti. Türkiye’nin Dünya çelik üretiminde 8. sırada yer aldığını söyleyen Lekesiz, İskenderun-Osmaniye bölgesinin bu üretim içindeki rolünden bahsetti. Demir-Çelik sektörünün düşük katma değerli ürün üretimine devam mı edeceğini, yoksa sürdürülebilir, katma değeri yüksek rollere mi talip olacağını belirlemede zirvenin büyük önem taşıdığını ifade eden Lekesiz,  zirvenin düzenlenmesine katkı sağlayan DOĞAKA, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve zirveye katılanlara teşekkür etti. 

Daha sonra Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel yayan Dünyada, Türkiye’de ve Bölgemizde Çelik Sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi vererek, makine, metal eşya, otomotiv gibi sektörlerin çelik ihracat ve ithalatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Moderatörlüğünü MKÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu’nun yaptığı Zirvenin ilk oturumunda Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, Dünya otomotiv sanayisinin kuzeyden güneye ve batından doğuya doğru kaydığını, bu durumun Türkiye için önemli fırsatları barındırdığından bahsetti. Tezer artık küresel bir oyuncu haline gelen Türkiye otomotiv sektörü ile demir-çelik sektörünün doğru işbirlikleri yaparak ar-ge faaliyetlerini geliştirmesi halinde yurt içinden yassı ürün tedarikinin artacağını belirtti.  

Arçelik Satın Alma Yöneticisi Hakan Salca, ürünlerinde kullandıkları sac oranlarından bahsederek, boyalı, pvc kaplı, paslanmaz sac gibi yurtdışından tedarik ettikleri bazı çelik ürünlerini; tasarım, tedarik ve kalite konusunda gerekli standartların sağlanması halinde bölgemizden karşılayabileceklerini dile getirdi.

Makine İmalatçıları Birliği Başkan Vekili M. Selçuk Baydar makinenin kalitesinin, dayanıklılığının ve teknolojisinin fiyatından daha önemli olduğunu belirterek çelik sektörünün kalite ve teknolojisini artırarak katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini ifade etti.

Son konuşmacı olan MMK Metalürji Pazarlama Müdürü Ayşen Üstünay, çelik sektöründe Ar-ge’ye ayrılan payın % 1 olduğunu ve bölge çelik sektörünün beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinin tedarikçisi olabilmesi için bu sektörlerle işbirliği yaparak ortak ar-ge ve inovasyon çalışmaları yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Moderatörlüğünü Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan’ın yaptığı ikinci oturumda ilk olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Ülker her geçen gün gelişen Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşyası Sektörünün yıllık 10-12 bin ton civarında paslanmaz çelik ihtiyacının olduğunu ve bu ihtiyacı işbirlikleri yaparak bölgeden karşılamak istediklerini belirtti.

İkinci konuşmacı olan HATBORU Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kılıçlar yassı ürün fiyatlarının dalgalı olduğunu ve yurt içi fiyatlarının uluslararası piyasalara göre yüksek olduğunu ve bu durumun rekabet etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Tosyalı Holding icra kurulu üyesi Bülent Saygılı firmalarının ulusal ve uluslararası yatırımlarından bahsederek ürün çeşitliliği sağladıklarından ve bu durumun çelikle ilgili farklı sektörler için bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğinden bahsetti. 

İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan çelik sektörünün bölge ekonomisi için öneminden bahsederek mevcut ürün çeşitleri gelişime açık ürünler ve ar-ge ve işbirliği çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Soru ve cevaplar ile devam eden Zirve, katılımcılara plaket verilmesi ile sona erdi.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER