Girişimciliğin Gelişimi ıçin Tecrübe Paylaşımı Uluslararası Konferansı

25 Mayıs 2010
İKMEP ve DOĞAKA işbirliği ile 24 Mayıs 2010 tarihinde Antakya Ottoman Palacede düzenlenen Uluslararası Girişimcilik Konferansında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, bir ülkenin bekasının o ülkedeki gençlerin dünya genelindeki diğer gençlerle yarışabilecek bir eğitim almalarına bağlı olduğunu anlattı.
Avrupa Birliği desteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından uygulanan İKMEP (İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi) Projesi kapsamında düzenlenecek Girişimciliğin Gelişimi için Tecrübe Paylaşımı Uluslararası Konferansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde 24 Mayıs 2010 tarihinde Hatay'da Ottoman Palace otelinde gerçekleştirildi.

İşgücü piyasasına nitelikli eleman yetiştiren tüm mesleki eğitim kurumları yönetici ve eğitimcileri ile üniversite öğrencilerinin, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen konferansa Milli Eğitim Bakanlığı, Mustafa Kemal Üniversitesi, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve  DOĞAKA’nın yanı sıra, İŞKUR, KOSGEB, TOBB ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilciler de sunum yaptı.

Konferansta konuşma yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, bir ülkenin bekasının o ülkedeki gençlerin dünya genelindeki diğer gençlerle yarışabilecek bir eğitim almalarına bağlı olduğunu anlattı. 2026 yılında Türkiye'deki herhangi bir üniversiteden mezun olan bir gencin perspektifini hazırlamak için MEB olarak çalıştıklarını belirten Çelik, "Girişimcilik sonradan kazanılmaz. Siz gençler eğitimlerinizi tamamladıktan sonra başkasının altında çalışmayı tercih edeceğinize kendinizin patronu olmalısınız. Tunus'ta üniversiteden mezun olan öğrencilerin yüzde 40'ı kendi işlerini kuruyor. Ancak ülkemizde bu böyle değil. Üniversiteden mezun olan gençlerimiz beyaz yakalı olmak istiyor. Gençlerimiz artık eğitimlerini tamamladıktan sonra kendi işlerini kurmalı" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı hayat boyu öğrenmenin Türkiye'de henüz tam anlamıyla sağlanamadığını söyledi. Ülkemizde birçok eğitim öğretim faaliyeti bulunmasına karşın hayat boyu öğrenim noktasında her hangi bir ilerleme kaydedilemediğini üzülerek açıkladığını dile getiren Balcı, "Kişi nerede ne kadar okumuş olursa olsun kişinin sektörün belirlediği vasıflara sahip olup olmadığını tespit edecek bir mekanizma halen geliştiremedik. Eğitim sistemimizde hangi yaşta olunursa olunsun önceden öğrendiği bilgileri kontrol edecek tanınırlık mekanizması acilen oluşturulmalı. Hatay'dan her hangi bir meslek yüksek okulundan mezun olan bir gencin Hollanda'daki tanınırlığının sağlanmasını istiyoruz. Artık yüksek öğrenimde kalite gündeme geldi. Artık Türkiye'deki üniversitelerin Dünya çapında tanınması için gayret gösterilmeli" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ünal Akyüz de eğitimde dinamik ve medeni bir yapıya kavuşmak için projeler hazırladıklarını söyledi. Dünyada her gün baş döndürücü gelişmelerin yaşandığına konuşmasında vurgu yapan Akyüz bu günün dünyasında her şeyin düz mantıkla çözümlenmediğini belirtti. Problemlerin çoklu mantıkla çözüldüğüne vurgu yapan Akyüz, "Değişimin kendisi dahil artık her şey çok çabuk değişmektedir. Herşey herşeyi etkiliyor ve hatta tetikliyor. 21. Yüzyılda eğitim bir ülke için olmak ya da olmamak sorunu haline geldi. Herşey eğitimli insanlarda düğümleniyor. Güçlü, etkin ve dürüst liderler yetiştirmek için okullarımızda kaliteyi yakalama adına projelerimizi hızlandırdık." şeklinde konuştu.

İşgücü piyasasına eleman yetiştiren tüm mesleki eğitim kurumları yöneticileri ve eğitimcileri, üniversite öğrencileri, yeni mezun gençlerin katıldığı Uluslararası Girişimcilik Konferansında, eğitim boyutunda girişimcilik ruhunun kazandırılması için gerekenler, işgücü piyayası açısından girişimci insanlara sunulan fırsatlar, piyasada karşılaşılan güçlükler, kurumsal destekler ve yapısal kurum ve kuruluşların genç girişimcilere vereceği destekler masaya yatırıldı.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER