Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sektörü Antalya’da Bir Araya Geldi

04 Şubat 2014
Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği (SüyMerBir) tarafından düzenlenen sektör toplantısı, 30-31 Ocak 2014 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği(SüyMerBir) tarafından düzenlenen sektör Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, SüyMerBir Başkanı Faruk Coşkun, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Adem Tekinay, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen su ürünleri yetiştiricileri, balık yemi, ağ, kafes, kuluçka makinası üreticileri, düzenleyici ve destekleyici kurumların temsilcileri katılmıştır. 

Açılışta söz alan Genel Müdür Dr. Durali Koçak, su ürünlerinin diğer tarımsal ürünlere nazaran az tüketilmesine rağmen beslenmedeki yeri nedeniyle önemli olduğuna vurgu yaptı. Su ürünlerinde yetiştiriciliğin payına değinen Koçak, son 50 yılda artarak dünyada yıllık 63 milyon ton su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştirildiğini söyledi.

Yılda 212 Bin Ton Su Ürünleri Yetiştiriliyor

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğindeki durumu hakkında konuşan Koçak şunları söyledi; “Geçtiğimiz yıl ülkemizde 212 bin ton su ürünleri yetiştiriciliği yapıldı ve bu rakam avcılıkla beraber yapılan üretimin %33’üne tekabül ediyor. 2000 yılına göre işletme sayımız hemen hemen iki katına ulaşmış durumda. Ancak potansiyelimiz bunun çok üzerinde.”

Yıllık 500 milyon Dolar su ürünleri ihracatına ulaşıldığına vurgu yapan Koçak, “Üretimde ilk sıralara baktığımızda denize kıyısı olmayan illerin çoğunlukta olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor” dedi.

Su ürünleri yetiştiriciliği sektöründeki sorunlara değinen Dr. Durali Koçak, sorunların kamu ve sektörde yer alanların beraberce çözebileceğini dile getirdi. Koçak, kalıcı ve sürdürülebilir çözümler üretebilme açısından toplantının faydalı olacağına inandığını kaydetti.

SüyMerBir Başkanı Faruk Coşkun açılışta yaptığı konuşmada dünya ve Türkiye balıkçılığı hakkında bilgiler aktardı. Hayvansal protein kaynağı olarak su ürünleri beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirten Coşkun, “2030 yılına kadar yetiştiriciliğin avcılıkla eşitleneceği öngörülmektedir” dedi.

Faruk Koçak konuşmasında özetle şunları aktardı; “Ülkemizde 2000 yılından itibaren hızla gelişen su ürünleri sektörü 2013 yılı itibariyle, 2023 yılı hedefine ulaşmış durumda. Hızlı büyüme beraberinde bazı sorunlarda getirmeye başlamıştır. Bu toplantılarla pazarlama, üretim planlaması, temel üretim girdilerindeki fiyat artışları, desteklemeler, doğal su kaynaklarının korunması, üretici birliklerinin güçlendirilmesi ve yapılması gereken yasal düzenlemeler konularını ele alacağız. Bakanlık temsilcileri ve tüm katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından pazarlama, yem ve destekleme şeklinde 3 başlık halinde eşanlı oturumlarla sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu çalıştaylar gerçekleştirilmiştir.

İki gün boyunca devam eden çalıştaylarda özet olarak Pazarlama grubunda bilimsel yönteme dayalı etkin bir pazarlama stratejisinin bulunmadığı, Yem grubunda sektörün en büyük maliyetinin oluşturan yemin büyük ölçüde ithal hammaddelere dayanması nedeniyle finansman gücü yüksek olmayan üreticilerin yüksek risk altında üretim yapmaları, son 3 yılda yaklaşık %40 artış gösteren yem fiyatlarına rağmen ürün fiyatlarının sabit kalması ve Desteklemeler grubunda ise özellikle konserve balık ürünlerinin ihracatına yönelik verilen desteklerin diğer işlenmiş ürünleri de kapsayacak şekilde düzenleme yapılmaması temel sorunlar olarak ortaya çıkmıştır.

Çalıştayların sonunda ortaya çıkan bütün sonuçların bir rapor halinde getirilerek önümüzdeki dönemlerde SuyMerBir tarafından ilgililere sunulması kararlaştırılmıştır.

Toplantıya K.Maraş İlinden ise K.Maraş Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mehmet Aras, K.Maraş Su Ürünleri Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı ve Kılıç Holding Alabalık İşletme Direktörü Taner Şeker, K.Maraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Erayman, Su Ürünleri Mühendisi Orhan Bülbül ve DOĞAKA Uzmanı Yusuf Köleli katılmıştır.oplantısı, 30-31 Ocak 2014 tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER