Osmaniye Yer Fıstığı Konferansı

10 Mart 2015
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde Türkiye yer fıstığı üretimi ve ticaretinde önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de, fıstığın tanıtımına ve markalaşmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak üzere, DOĞAKA, Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD), Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Osmaniye Ticaret Borsası ve Osmaniye Ziraat Odası işbirliği ile “Osmaniye Yer Fıstığı Konferansı” gerçekleştirilmiştir.
10 Mart Salı günü Osmaniye Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız yaptı. Genel Sekreterimiz, DOĞAKA’nın Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinin öne çıkan sektörlerine yönelik bilgilendirme, tanıtım, mali ve teknik destek faaliyetlerine devam ettiğini ifade ederek, Osmaniye’de Mart ayının sonunda İyi Tarım Uygulamaları Paneli’nin düzenleneceğini kaydetti.

Daha sonra söz alan TÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu ise yaptığı konuşmada, bazı kuruyemiş ürünlerinin üretim süreçlerinde çeşitli bozulmalara uğradığını tespit ettiklerini, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğu gibi tüketicinin sağlığı açısından da riskler oluşturduğunu kaydetti. Çaputçu, bu sorunun çözümü için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ile bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve projeyi yer fıstığı ile başlatmaya karar verdiklerini belirtti. Bu çalışma doğrultusunda yapılan ilk etkinliğin 2012 yılında Osmaniye’de “Yer Fıstığında Kaliteli Üretim” başlığı altında gerçekleştirildiğini belirten Çaputçu, geçtiğimiz Şubat ayında araştırmaların tamamlandığını ve sonuç raporunun hazırlandığını ve kitap haline getirildiğini kaydetti. 

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yaptığı konuşmada, Osmaniye’de geçtiğimiz yıl 95 Bin Dekarda yer fıstığı üretiminin yapıldığını ifade ederek, bu yıl barajların dolduğunu ve bu nedenle üretimin 130 Bin dekara kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. 

Son olarak konuşan Vali Kerem Al ise ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan ilimizin lokomotif ürünlerinin başında yer fıstığının geldiğini, ilimizde 350 işletmede 3500 kişinin çalıştığı yerfıstığı sektöründen, on bin kişi geçimini sağladığını ve yılda yaklaşık 100 milyon TL gelir elde edilmekte olduğunu ifade ederek, “On yıl öncesine kadar yerfıstığını sadece çerez olarak tüketen insanımız bugün yerfıstığının kremasıyla, çikolata kaplı şekerlemesiyle, ezmesiyle, yağıyla ve hatta sabunuyla tanışmış oldu. Başta, Valiliğimiz bünyesinde İl Özel İdaresinin yer fıstığından hazırladığı farklı ürünleri piyasaya sürmesi en önemli adım olarak göze çarpmaktadır. Ancak bütün bu yapılanlara rağmen hala üretim, tanıtım ve pazarlama konularında eksikliklerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle çiftçisinden sivil toplum kuruluşuna, akademisyenden devlet kurumuna hep birlikte organize bir yapı içerisinde yer fıstığı için gereken her şeyi elbirliği ile yapmalıyız. Bu amaçlar doğrultusunda konferanslar ve çalıştaylar düzenleniyor. 
Bu konferansın yer fıstığında verimin artmasına, üreticimizin gelirine ve ilimizin ekonomisine katkı sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

Konferansın sabah başlayan ilk oturumunda, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Halis ARIOĞLU, “Yer Fıstığı Yetiştirme Tekniği” konulu sunumunu gerçekleştirmiş ve soruları yanıtlamıştır. Konferansın öğleden sonra başlayan oturumunda ise TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsünden Dr. Ferda SEYHAN, “Osmaniye Yer Fıstığının Raf Ömrünün Belirlenmesi ve Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Araştırmalar” projesi sonuç raporunu sunmuş, soru cevap kısmının ardından konferans sona ermiştir.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER