14 Mart 2012 tarihinde Osmaniye Valiliği Ahmet Cevdet Paşa Salonunda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen "Zeytin ve Zeytinyağı Pazarlama Çalıştayı" Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş'tan gelen katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
TR63 Bölgesinde faaliyet gösteren zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin markalaşma, pazarlama ve strateji alanlarındaki kapasitelerini artırmaya yönelik olarak düzenlen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Celalettin CERRAH, 2011 yılı Aralık ayı içerisinde Osmaniye'de gerçekleştirilen Zeytincilik Sektör Çalıştayı'nın gerek üreticiler, gerekse işadamı ve girişimciler nezdinde büyük ilgi gördüğünü ve bu çalıştayda elde edilen bilgiler doğrultusunda ildeki yatırımların hızlandığını, dolayısıyla mevcut işletmelerin ve yeni kurulacak olanların doğru stratejilerle doğru hedeflere yönlendirilmesi bakımından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurguladı.
Ayrıca Sn. CERRAH, sektörde büyüyen bu talebi yönlendirme amacıyla Osmaniye Valiliği öncülüğünde devam eden çalışmalarla, yaklaşık 500 dönümlük bir arazi üzerinde, Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönünde işlemler yürütülmekte olduğunu bildirdi.
2010 yılı verilerine göre Türkiye toplam yağlık zeytin üretiminin % 13,6'sını, sofralık zeytin üretiminin ise % 11,9'unu gerçekleştirilen Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, elde edilen bu ürünlerin doğru yöntem ve tekniklerle pazarlanabilmesinin, bölgemizin sahip olduğu bu potansiyeli bir fırsata çevirmesinin önemli olduğunu vurgulayan Sn. CERRAH, son yıllarda dikimi yapılan yeni zeytin bahçelerinin de üretime başlamasıyla birlikte zeytin üretiminin artacağını, bu noktadan hareketle, bölgedeki üretici ve işadamlarının artan üretim miktarı karşısında pazar fırsatlarını doğru kullanabilmelerine katkı sağlamak amacıyla "Zeytin ve Zeytinyağı Pazarlaması Çalıştayı" düzenlendiğini belirterek çalıştayın ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını diledi.
DOĞAKA Genel Sekreteri Sn. Erdoğan SERDENGEÇTİ ise kalitesiz zeytinden kaliteli zeytinyağı elde edilemeyeceğini fakat kaliteli zeytinden kalitesiz yağ elde edilebileceğini, ülkemizin ve bölgemizin pazarlamada sıkıntı çektiğini belirterek çalıştayın bu yöndeki önemini vurguladı. DOĞAKA olarak destek mekanizmaları ve destek dışı araçlar ile Bölgenin ve Bölge illerinin öne çıkan sektörlerini güçlendirmeyi hedeflediklerini ve düzenlenen bu çalıştaya konu olan zeytin sektörünün de bu anlamda Bölge için ve dolayısıyla DOĞAKA için önem arz ettiğini ifade ederek çalıştayın başarılı olmasını temenni etti.
Açılış konuşmalarının ardından, TR63 Bölgesi Zeytincilik Sektör Raporu ve Fizibilite Araştırmasını hazırlayan, Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç GÖNENÇ'in sunumuyla başlayan çalıştayda, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cem KÜÇÜKTEPEPINAR, Edremit Zeytincilik Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Mehmet BALCI, Netfor Danışmanlık Uluslar Arası Pazarlama Uzmanı Banu Elif ÜNAL, zeytin ve zeytinyağı işletmecisi Ali KÜRŞAT, Sedena Doğal Ürünler San. Ve Tic. Ltd. Şti. yetkilisi Erhan NAMLI ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi(UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Selim KANTARCI konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Konuşmaların ardından kendilerine sunulan zeytinyağı örnekleri ile tadım testi yapan uzmanlar, katılımcıları hem tadımın nasıl yapıldığı, tadımda ne gibi kriterlere dikkat edildiği konularında aydınlatırken, hem de tadımını yaptıkları zeytinyağlarında ne gibi eksiklikler olabileceği ve bu eksiklikleri gidererek daha kaliteli ürün elde etmek için neler yapılması gerektiği konularında bilgilendirdiler.
Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son bulan çalıştayın kapanışında tekrar söz alan Osmaniye Valisi Sn. Celalettin CERRAH, zeytin ve zeytinyağı sektörüne yönelik çalıştayların devam edeceğini müjdelerken, üreticilerin ve girişimcilerin mevcut çalıştaydan çıkarımlar yaparak eksiklerini tamamlamaları gerektiğini, kendisinin ve ilgili kurumların bu bağlamda sektör temsilcilerine her türlü desteği vereceğini kaydetti.