Osmaniye’de İnşaat Muhasebesi Ve Vergi Uygulamaları

07 Ekim 2010
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 2010 yılı 'Teknik Destek Programı' çerçevesinde Osmaniye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) tarafından hazırlanan 'İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları' eğitim semineri düzenlendi
Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) toplantı salonunda düzenlene seminere konuşmacı olarak Ankara SMMMO Disiplin Kurulu Başkanı ve Eğitim Uzmanı Nusret Kurdoğlu katıldı. Seminerde ayrıca sınava girerek başarılı olan 17 kişiye mali müşavirlik ruhsatı, göreve yeni başlayan 3 kişiye de muhasebecilik belgeleri takdim edildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Osmaniye SMMMO Başkanı Mustafa Fettahlıoğlu “Meslek gereği sürekli araştırmak ve kendimizi yenilemek zorundayız. Çalışmalarımızı öncelikle sektörel bazda temsilcilerle yapmak istiyoruz. Sektör temsilcileri ile bir araya gelerek vergi ve muhasebe uygulamaları konusunda görüş alış verişinde bulunmak istiyoruz. Bu anlamda bu 'İnşaat Muhasebesi ve Vergi Uygulamaları' konusunu çekmemizin sebebi ise şu anda gündemde olan önemli bir sektör olmasındandır. Ben çok önemli bir işlevi yerine getirdiklerini düşünüyorum. Bazı sıkıntılar çektiklerini biliyoruz. Bizden kaynaklanan sıkıntılar var ise bizler bunu biran önce çözmek arzusundayız. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının şehrimizdeki proje destek programlarını takip ediyoruz. Oda olarak ajansımızdan en iyi şekilde faydalanma düşüncesindeyiz. Ben göreve yeni başlayan ve mali müşavirlik unvanını alan 20 arkadaşımızı kutluyorum” Dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Ankara SMMMO Disiplin Kurulu Başkanı ve Eğitim Uzmanı Nusret Kurdoğlu ise şöyle konuştu:
“Türkiye'de muhasebe sistemi çok değişti, çok da değişecek. Şimdilerde Türk Ticaret Kanunu sırada bekliyor. Gecikmesi boşuna değildir. Borçlar Kanununun da aynı düzeye gelmesini bekliyor. Çünkü bu iki yasa arasında sürekli birbirlerini atıflar var. İkisinin birada çıkarılması söz konusudur. Türk Ticaret Kanunun çıkması bizim mesleğimizin önünde çok büyük ufuklar açacaktır. Fakat bu arada firmalarımızın da önünde ufuklar açacak. Firmalarımızın bu güne kadar ki alışkanlarının değişmiş olması gerekecek. Türk Ticaret Kanunu ile birlikte Türkiye Muhasebe standartları, Türkiye Planlama Raporları standartları devreye giriyor. Bu demektir ki artık firmamızın kasası bizim cebimiz değildir. Her şeyden önce bunu yakalamamız gerekiyor. İkinci olay ise benim kendi müşterilerimde en çok şikayetçi olduğum iki olay vardır. Bizler her ay müşterilerimiz için her ay verdiğimiz beyannamelere ek olarak şimdi bir de iki form daha vermeye başladık. Ağustos ayında aldığınız bir malın faturasını bize Ekim'de verirseniz büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu güne kadar buna aldırış edilmiyor ceza yendiğinde ise muhasebeciler sorumlu tutuluyordu.”
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER