Osmaniye’de “dış Ticaret Sertifika Programı”

21 Eylül 2010
T.C. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)’nın Teknik Destek Programı kapsamında Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Dış Ticaret Sertifika Programı” eğitiminin açılış konuşmasını gerçekleştiren DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ, Ajans ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ, Osmaniye’deki çalışmaların Osmaniye Valiliği ile Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğinde büyük bir ivme ve başarı ile yürütüldüğünü belirtti. Erdoğan SERDENGEÇTİ, DOĞAKA’nın şu anda Türkiye’nin en iyi ajansı olduğunu, kapsamlı bir şekilde hazırlanan Bölge Planının DPT tarafından onaylandığını belirtti.
Ajansın Teknik Destek Programı kapsamında Bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalara destek sağladığını belirten SERDENGEÇTİ, teknik destek programı kapsamında toplam 87 projenin kabul edildiğini, bu sayının nüfusa oranlandığında TR63 bölgesindeki en başarılı ilin Osmaniye olduğuna dikkat çekti.


Ajansın Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) ile ilgili bilgi veren Erdoğan SERDENGEÇTİ; DFD kapsamında yerel ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak olan stratejik araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek sağlayacaklarını açıkladı. Bu kapsamda Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Osmaniye Yerfıstığı konusunda yaptığı çalışmanın destekleneceğini, çalışma amacının Osmaniye ilinde birbirine karışmış ve tohum yorgunluğu nedeniyle verimi azalmış yerfıstığının, saf ve verimli hale getirilmesine yönelik fizibilite çalışmasının yapılması ve yerfıstığının katma değerli ürünlere dönüştürülerek pazarlamasını sağlayacak fizibilite çalışmasının hazırlanması olduğunu, bu kapsamda dünyanın en önemli yer fıstığı üreticilerinden biri olan ABD’de Yerfıstığı tohumu üzerine iyileştirme çalışmaları yapan kuruluşlarda, yerfıstığını işleyerek farklı gıda ürünleri şeklinde pazarlayan işletmelerde yapılacak inceleme ve araştırma gezilerinden elde edilecek bilgilerin, Korkut Ata Üniversitesi önderliğinde Osmaniye’deki üreticilere ve işletmelere aktarılacağını söyledi.


Ajansın güdümlü proje desteği hakkında da bilgi veren DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ, güdümlü proje desteğinin bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet gücünün artırılması ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından önem taşıyan projelerin Ajansın öncülüğü ve koordinasyonu ile desteklenmesi olduğunu söyledi.
Bu kapsamda Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın “Toprak–Bitki–Gıda Analiz Laboratuarı” projesinin desteklenmesi konusunda çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ve imza aşamasına gelindiğini belirten SERDENGEÇTİ; Osmaniye ekonomisinin büyük ölçüde tarıma dayanmakta olmasına rağmen ulusal ve uluslararası belgelendirme ve akreditasyon özelliğine sahip bir laboratuara sahip olmadığını, bu nedenle Osmaniye’deki işletme sahipleri ve üreticilerin ürünlerini analiz ettirmek için Adana, Hatay ve Kahramanmaraş illerine gittiklerini, bu durumun emek, para ve zaman kaybına neden olduğunu söyledi. Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde kurulacak “Toprak–Bitki–Gıda Analiz Laboratuarı” ile ayrıca TR63 bölgesinde her türlü toprak–bitki–gıda analizlerini aynı yerde, aynı anda yapılabileceğini belirten SERDENGEÇTİ Osmaniye ‘de kurulacak olan bu laboratuarın bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması için önem arz ettiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER