Lojistik Master Planında İmzalar Atıldı

10 Aralık 2010
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve İskenderun Ticaret Sanayi Odası arasında, Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunan Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı’nın sözleşmesi imzalandı.
Tarihi törende konuşan İTSO Başkan Vekili Müfit Tennioğlu Hatay’ın ve İskenderun’un gelişmekte olduğunu ve bu Master planın hayata geçirilmesinin kalkınma için çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Ordu, Osmaniye ve Hatay arasındaki karayolu bağlantısı projesinden de bahseden Tennioğlu’nun konuşmasından sonra sözü alan DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti Kalkınma Ajanslarının yapısını anlatarak başladı. “Devlet desteklerinin daha önce Ankara’dan belirlendiğini belirten Genel Sekreter, içsel kalkınmanın yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi için kararların dışarıdan verilmesini değil, ihtiyaçlarına göre bölgenin kendisinin karar vermesi gerektiğini belirtti. İskenderun limanının daha verimli olması için bir takım alt yapı çalışmalarının yapılması gerektiğini, sadece Lojistikle bitmediğini ve Lojistik Master Planının bu alt yapı çalışmalarını da kapsayan mevcut durum analizi ve liman ve lojistik köyün çalışması için ne gibi yatırımların yapılması gerektiğini belirtti.


Ordu, Osmaniye, Hatay bağlantısı Sayın Tennioğlu’nun da belirttiği gibi yapılmalı ki, karayolları düzgün olmalı ki, Ortadoğu pazarına da mallar ulaşsın” şeklinde konuştu.  Bu karayolu bağlantısı ihtiyaçlarının, İskenderun’u GAP’a Halep’ e bağlayacak yolların yapılmasının gerekli olup olmadığının Lojistik Master Plan’da ortaya çıkacağını belirten SERDENGEÇTİ, bu plana göre ortaya çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda Ajansın ve diğer yetkililerin gerekli adımları atacağını belirtti. İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise Körfez Savaşından önce vergi rekortmenleri çıkaran bölgede müthiş bir potansiyel olduğunu, GAP ve Suriye politikalarıyla bölgenin eski canlılığına kavuştuğunu ifade ederek, "Bu Master planıyla İskenderun Limanının eski canlılığına kavuşacağını ümit ediyorum. İskenderun bir liman kenti ve burada yaşayan insanların limandan ekmeklerini çıkarması kadar doğal bir şey yoktur ve bu yolla işsizlik noktasında bölgesel bir çözüm oluşmuş olacaktır. Belediye olarak gerekli alt  yapı çalışmalarını düzenlemeye hazırız. Bu gün tarihi bir gün atılacak imza ise tarihi bir imza niteliği taşımaktadır" dedi. İskenderun kaymakamı Ali İhsan Su konuşmasında “ İlimiz genelinde ilçemiz özelinde önemli bir gün ihracatta ivme kazanmak için Lojistik Destek Merkezine ihtiyaç var. Bu plan da bunu karşılıyor” şeklinde konuştu. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de dünyada en uzun yaşayan canlı türünün bulunduğu ortama uyum sağlayanlar olduğunu belirterek “Doğru soru sormak doğru cevabı almak için önemlidir, dünyayı bütünüyle görmek fevkalade önemli , Rusya, Kafkaslar, Ortadoğu Bölgesi Akdeniz Havzasına hitap edecek stratejik bir konumdayız, şimdi doğru soruyu sormak gerekir, İskenderun Limanı benzeri bir liman böyle bir coğrafyada Hollandalıların ya da İngilizlerin elinde olsa getirisi ne olurdu? İskenderun Limanı’nın şu an yıllık getirisi 9 milyon TL ya da 9 milyon dolar,  onların elinde olsa 9 milyar dolar olurdu, bizim kapatmamız gereken açık bu” şeklinde konuştu. Daha sonra Sayın Valimiz M. Celalettin LEKESİZ huzurunda DOĞAKA ve İTSO arasında imza töreni yapıldı.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER