Son yıllarda yakın coğrafyadaki savaşında etkisiyle düşüş eğilimi gösteren Hatay ili ihracatını artırmak amacıyla Ajansımız mali destek programlarında ihracat artışı öngören projeler önceliklendirilmekte, yatırım destek ofislerimizde ihracat destekleri ile ilgili bilgilendirmeler artırılmakta, ilimizin ihracat pazarlarımızın genişletilmesi ile iş ve yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik organizasyonlar planlanmaktadır.
Bu bağlamda, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odası ile işbirliği içerisinde, ilin iki önemli sektörü olan tarım ve mobilya sektörleri ihracatına katkı sağlaması amacıyla, söz konusu ürünlerde hedef ülke olarak belirlenen ülkelerden alım heyetleri programları düzenlendi. Tarım sektörü için KKTC Hayvancılar Birliği ve KKTC Çiftçiler Birliği üyelerinden oluşan bir heyet ile mobilya sektörü için Libya, Irak, ülkelerinden mobilya üretim ve ithalatı yapan işadamlarından oluşan bir alım heyeti bölgemize davet edildi. Üretici firmalarımızla ikili görüşmeler gerçekleştiren söz konusu yabancı ithalatçılar aynı zamanda 2-5 Kasım 2017 tarihlerindeki II. Hatay Tarım Fuarı ile 10-14 Kasım 2017 tarihlerindeki II. Hatay Mobilya Fuarına katılarak Hatay ürünlerini daha yakından tanıma fırsatı buldular.
Program kapsamında, 11 Kasım 2017 Cumartesi Günü Irak ve Libya’dan gelen 20 kişilik Ticaret Heyeti Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansını ziyaret etti.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay Koordinatörü Cenk Özbaykal tarafından Ajansımız, Doğu Akdeniz Bölgesi ve Hatay İli ekonomik ve sosyal göstergeleri, bölgenin lokomotif endüstrileri, bölgede yürütülen büyük projeler, etkinlikler, Türkiye’de ve Hatay’da Teşvik Sistemi ile Hatay’da iş ve yatırım yapılması için sebeplerin anlatıldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından bölge, ilimiz ve Ajansımızla ilgili sorular cevaplandırıldı.