Düzenlenen çalıştaya Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Yusuf Önlen, Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Turizm Derneği Başkanı Sebahattin Nacioğlu, TURSAB Bölge Temsilcisi Ertuğrul Doğanlılar, Aşçılar Federasyonu temsilcileri, turizm işletmecileri, dini kanaat önderleri, diğer ilgili yetkililer ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Çalıştay, Hatay Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör’ün Hatay’a ilişkin turizm istatistikleri sunumuyla başladı. Sonrasında sırasıyla; Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Hatay Valisi Sn. Ercan Topaca tarafından Hatay turizminin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar ve yapılabilecekler üzerine açılış konuşmaları gerçekleştirildi.
Öğlenden sonraki oturumlarda, Mustafa Kemal Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesinden öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kadriye Şahin Antropoloji, Doç. Dr. Hatice Pamir (Arkeoloji), Yrd. Doç. Dr. Murat Akar (Arkeoloji), Doç. Dr. Erol Atay (Biyoloji), Doç. Dr. Ahmet Kasapoğlu (Biyoloji), Yrd. Doç. Dr.Tülay Atar Avşar (İletişim Fak./Gazetecilik), Doç. Dr. Şerafettin Kaya (Ziraat Fak./Zootekni), Yrd. Doç. Dr. Fatma Duman ve Öğr. Gör. Özden Gökçek (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu), Yrd. Doç. Dr. Atilla Yılmaz (Tıp Fakültesi/Beyin Cerrahı), Yrd. Doç. Dr. Cemil Süslü (Seyahat İşletmeciliği), Öğr. Gör. Berna İleri (Güzel Sanatlar Fakültesi), Öğ. Gör. Fikret Gökçe (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik), Öğ. Gör. Ayhan Varol Bayer(Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik), Öğ. Gör. Kazım Kocabozdoğan (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik), Öğ. Gör. Duygu BABAT (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik) birlikte ve/veya ayrı ayrı sunumlarda gerçekleştirdiler. Sunumda genel itibariyle Hatay İlinin; İnanç, Kültür, Deniz, Sağlık, Termal Yayla, Dağ Sporları ve Eko turizm varlıkları, katma değer üretme potansiyelleri ve bu turizm alanlarının birebirini bütünleyici yönleri ele alındı.
Sunumları takiben Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü modaratörlüğünde katılımcıların Hatay turizminin geliştirilmesine yönelik görüş ve önerileri alındı. Söz konusu bölümde, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de Hatay turizmine yapılabilecek çalışmaları kayıt altına aldılar.
Çalıştay, katılımcıların Hatay’ın doğal, tarihi ve kültürel turizm değerlerinin gerek yurt içi gerekse yurt dışında tanınırlığını artırarak uluslararası bir marka haline getirilmesinin sağlanması ve turizmde layık olduğu seviyeye ulaştırılması hususunda yapılabilecek çalışmalara yönelik görüş ve önerilerin sonuç bildirgesine yazılmasıyla son buldu.