Hatay İli Turizm Master Planı

10 Şubat 2011
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından, Hatay ilinin turizm alanındaki mevcut durumunun saptanması ve gelecekte bu sektörde gelinmek istenen noktanın ortaya konması ile il genelinde sektörel bir hareket planı oluşturmak üzere “Hatay İli Turizm Mastır Planı” hazırlıkları devam ediyor.
DOĞAKA uzmanlarının desteği ile Devlet Planlama Teşkilatı uzmanlarından Çağatay TELLİ ve Fatih TÜRKMEN tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak planın, sektördeki kamu, özel sektör ve sivil toplum alanından tüm paydaşlar için yol gösterici olması ve Hatay’da turizm alanında önümüzdeki yıllarda yürütülecek programlar ve gerçekleştirilecek yatırımlara temel teşkil etmesi bekleniyor.
Hatay Turizm Mastır Planı çalışmaları kapsamında DOĞAKA ve DPT uzmanları tarafından Kasım-Aralık 2010 aylarında gerçekleştirilen saha çalışmalarını takiben Ocak 2011’de il genelinden turizm ile ilgili paydaşların davetli olduğu bir çalıştay gerçekleştirilmişti. Çalıştayda, turizm sektörü ile ilgili dünyada ve Türkiye’deki trendler ele alınmış ve bu trendler ışığında Hatay turizminin mevcut durumu ve yapılması gerekenler kültürel ve doğal zenginlikler, altyapı ve KOBİ’ler açısından değerlendirilmişti. Paydaşların katkıları ile gelinen noktaları ele almak üzere 7 Şubat 2011 tarihinde Hatay Kültür Merkezi’nde konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildi.

oplantının açılışını yapan DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ, yapılacak planın DOĞAKA başta olmak üzere birçok kurumun bölgeye turizm alanında sağlayacağı fonların yönlendirilmesinde belirleyici olacağını ifade etti. Serdengeçti’nin ardından konuşan Hatay Valisi M. Celalettin LEKESİZ ise, dünyada gelişmekte olan turizm pazarından Hatay’ın alacağı payın artırılması için hem turist sayısının hem de ortalama konaklama süresinin artırılmasının önemini vurgulayarak, buna uygun altyapının oluşması için süren restorasyon ve ihale çalışmalarından bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından Hatay Turizm Mastır Planı sunumunu gerçekleştiren Telli ve Türkmen, öncelikler turizm sektöründe global ölçekteki gelişmelere ve büyüyen turizm pazarında yerlerini bulan, Çin, Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler değindi. Ardından ulusal düzeyde gelişmeleri ele alan uzmanlar Türkiye’de 90’lı yıllardan itibaren yabancı turist sayısının 5 kat arttığını, dünyanın en çok ziyaret edilen 7.şehrinin Antalya, 10.şehrinin ise İstanbul olduğuna dikkati çektiler. Hatay’ın da bu sıralamada ön plana çıkması için geliştirilmesi gereken stratejileri arz ve talebe yönelik olmak üzere ikiye ayıran uzmanlar, saha ziyaretleri ve çalıştaydan aldıkları katkılarla her iki alanda da atılması gereken adımları bir eylem planı çerçevesinde ifade ettiler.
Sunumun ardından salondaki katılımcıların geribildirimleri alındı. Önümüzdeki süreçte, bu geribildirimler de plana entegre edilerek İl Turizm Mastır Planına son şekli verilecek.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER