Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 97. Yönetim Kurulu Toplantısı Kahramanmaraş İlinde Düzenlendi

16 Şubat 2021
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 97. Yönetim Kurulu Toplantısı, Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç YILMAZ’ın başkanlığında, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk COŞKUN ev sahipliğinde, Hatay Valisi Rahmi DOĞAN, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin GÜNGÖR, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet ÇİNÇİN, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin BALCIOĞLU, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat AKSOY, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali GİZLİCE, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur YILDIZ ve ilgili Ajans personelinin katılımıyla 16 Şubat 2021 Salı günü Kahramanmaraş ilinde düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç YILMAZ, “ Ajansımız faaliyetlerine 2021 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. Destek Programları kapsamında, 2020 yılı Kasım ayı içerisinde ilan edilen Turizm Altyapısının iyileştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında değerlendirme süreci tamamlanmıştır. Toplam 20 Milyon TL destek bütçesinin olduğu programa Hatay ilinden 14, Kahramanmaraş ilinden 19 ve Osmaniye ilinden 6 olmak üzere toplam 39 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bu projelerde toplam bütçe 82 Milyon TL, Ajansımızdan talep edilen destek miktarı ise 55 Milyon TL. dir. Değerlendirme sonuçları bugünkü toplantıda ele alınacak olup, Yönetim Kurulu Tarafından da uygun bulunması halinde başarılı projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Diğer taraftan ilk kez Ajansımız tarafından uygulanan “Finansman Desteği” modelinde yeni programların uygulanabilmesi için hazırlıklarda son aşamaya gelinmiştir. Özel sektörde yatırım yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yatırım amaçlı olarak kullanacakları kredinin kar payı ya da faiz giderlerinin Ajansımız tarafından karşılanacağı bu programların ilanı için ilgili banka ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Yeni programların önümüzdeki birkaç hafta içerisinde ilan edilmesi planlanmaktadır.” dedi.

Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdinç YILMAZ, sözlerinin devamında, “Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje desteği kapsamındaki İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi Projesi ile Kahramanmaraş Çağlayancerit Ceviz işletme ve paketleme tesisi projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Her iki projede de uygulama sözleşmeleri imzalanmış ve satın alma süreci başlatılmıştır.

Güdümlü proje desteği kapsamında yeni projelerin hazırlıkları için çalışmalar devam etmektedir. Program ve proje bazlı faaliyetlerin yanı sıra araştırma ve inceleme çalışmaları da devam etmektedir. Bu kapsamda Gastronomi Stratejisi Eylem Planı çalışması tamamlanmıştır. Bölgemizin önemli turizm değerlerinden biri olan yemek kültürü alanında potansiyel yatırım konuları, altyapı yatırımları ve insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi bir çok konuda tespit ve önerilerin yer aldığı çalışma, ilgililerin ve yararlanıcıların istifadesine sunulmuştur. Tanıtım çalışmaları kapsamında, Güdümlü Proje Desteği ile yapımı tamamlanan Kahramanmaraş 3D Modelleme ve Tasarım Merkezi ile Antakya Küflü Sürk Çökeleği’ne ait tanıtım filmleri TRT Haber’de yayımlanmıştır. Ayrıca 26-29 Ocak 2021 tarihleri arasında Gaziantep’te yapılan GAPSHOES Uluslararası Ayakkabıcılık Fuarı’na firmalarımızın katılımı sağlanmış, 19 Kasım 2020 tarihinde Adana’da Fidan Günleri etkinliği düzenlenmiştir.  Tanıtım çalışmaları kapsamında ayrıca, Şehir Ödülleri Türkiye 2020 organizasyonu için Ajansımız tarafından yapılan başvurular sonucunda ; “Hatay Gastronomisi” Yılın Gastronomi Şehri Ödülünü, “ Arsuz Sokak Sağlıklaştırma Projesi” Yılın Sosyal Altyapı Ödülünü, “Hatay Samandağ Vakıflı Köyü” Yılın Köyü ödülünü ve “Çok kültürlü Samandağ ilçesi” Yılın ilçesi Ödülünü kazanmıştır.

Bunların dışında 2021 yılı Çalışma Programı çerçevesinde proje izleme ve değerlendirme faaliyetleri ile yatırım, destek ve  tanıtım faaliyetlerine devam etmektedir” dedi.

Açılış konuşmasının ardından, DOĞAKA 97. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona ermiştir.

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER