Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından düzenlenen Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytincilik Çalıştayı 23-24 Aralık 2011 tarihlerinde Osmaniye'de yapıldı.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin CERRAH ve Osmaniye Milletvekili Doç. Dr. Suat ÖNAL'ın yanı sıra çok sayıda yönetici, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, işadamı ve üreticinin katıldığı çalıştayda, üreticiler de açtıkları stantlar ile Osmaniye'de üretilen zeytin ve zeytinyağı çeşitlerini tanıtma fırsatı yakaladılar.
Çalıştayın ilk açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın 2010 yılında personel alımının tamamlanmasıyla birlikte yoğun bir faaliyet dönemine girdiğini, TR63 Bölgesinin mevcut durumunu ortaya koyan, potansiyel sektörlerini, Bölgenin avantajlı ve dezavantajlı konularının ele alınarak bunlara dayalı strateji ve politikaların geliştirildiği ve Ajans tarafından hazırlanan Bölge Planında öncelikli sektörler olarak yer alan Tarım, Ticaret, Turizm, Teknoloji, Taşımacılık sektörlerine yönelik mali ve teknik destek programlarının yürütüldüğünü belirterek "Hatay ve Osmaniye illerimiz başta olmak üzere Türkiye'deki zeytin üretiminin %13'ü TR63 Bölgemizde gerçekleştirilmektedir. Doğu Akdeniz Bölgesi, zeytincilik araştırması ve fizibilite çalışmasını hazırladık. En güncel verilerle hazırlanmış olan rapor Zeytin sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için hap bilgilerin olduğu çok güzel bir çalışma oldu, iki gün sürecek olan bu çalıştayımızla birlikte sektöre ilgi duyan ve potansiyel tüm yatırımcılara çalıştayın faydalı geçmesini diliyorum" dedi.
Açılış töreninde konuşan Osmaniye Milletvekili Doç. Dr. Suat ÖNAL "Hızlı gelişen ve büyüyen Osmaniye'miz için yine anlamlı bir gün. Çalıştayın zeytin üreticilerine katkısı çok büyük olacaktır. Zeytin hakikaten çok eski geçmişe dayanan ve bölgemiz için ekonomik değeri çok büyük olan bir ürün. Devletimizin verdiği teşvikle de insanlarımız tarımda zeytinciliğe yöneldi. Osmaniye'de zeytincilik araştırma enstitüsünün kurulmasını canı gönülden dilerim" dedi.
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Osmaniye Valisi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Celalettin CERRAH, ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olan tarım sektörünün Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinden oluşan TR63 bölgesinde en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi olduğunu, ancak iklimi ve toprak yapısı bakımından dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olan Türkiye'nin bu sektörde henüz hak ettiği yere ulaşamadığını belirtti.
Vali CERRAH "Ülkemizin ve Bölgemizin tarımını, üreticilerini ve tarıma dayalı sanayisini hak ettiği seviyeye çıkarabilmek ve sahip olduğu avantajlardan yararlanabilmek için bilimsel çalışmaların ışığında geliştirilecek doğru stratejilere ihtiyacımız vardır" dedi.
1 milyon 415 bin ton olan Türkiye toplam zeytin üretiminin 187 bin tonunun bölgede üretildiğini belirterek zeytin üretiminin önümüzdeki yıllarda genç ağaçların tam verim düzeyine gelmesiyle daha da artacağını ifade eden Vali CERRAH, son 7 yıldaki zeytin dikili alan artışının Hatay'da yüzde16, Kahramanmaraş'ta yüzde 40 ve Osmaniye'de ise yüzde 220 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bölgedeki bu zengin potansiyelden gereği gibi yararlanmak için sektörün tanınması, objektif olarak irdelenmesi, dünyada bu alanda gelişen süreçlerin ele alınması ve sorunlarının tespit edilerek doğru politikalar ile çözümlenmesi gerektiğini belirten Vali CERRAH, bu çalıştayın ülkemizde ve bölgemizdeki zeytincilik sektörünü geliştirmek üzere planlı çabaların geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştayın ilk gününde; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Gönenç "Türkiye ve Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytin Sektörünün Değerlendirilmesi", Burhaniye Belediye Başkanı Sayın Fikret Akova "Türkiye Zeytinyağı Sektörünün Değerlendirilmesi" ve Gemlik Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sayın Servet Pehlivan "Türkiye Sofralık Zeytin Sektörünün Değerlendirilmesi", Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam "Tarımsal Desteklemeler ve Zeytincilik Politikaları", Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya "Zeytin Yetiştiriciliği", Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Alper Kumral "Zeytinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele", Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mihriban Korukluoğlu "Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi" ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Uzman Dr. Harun Draman "Zeytinyağı Üretim Teknolojisi" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
İlk gün yapılan sunumların ve ele alınan konuların DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan SERDENGEÇTİ tarafından genel bir değerlendirmesinin yapılması ile başlayan ikinci günde, tüm uzmanların katıldığı soru-cevap oturumu yapıldı. Oturuma katılan yöneticiler, işadamları ve üreticilerden gelen çok sayıda soru, konusuna göre ilgili uzmanı tarafından cevaplandırıldı. Daha sonra iki gün boyunca elde edilen tüm verilerin genel bir değerlendirilmesinin yapılarak ulaşılan önemli sonuçlar katılımcılarla paylaşılarak program sona erdi.