Avrupa birliği finansmanıyla, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (İCMPD) arasındaki işbirliğinde ENHANCER İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı kapsamında, “Ekodoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi” tarafından yürütülen “Barış İpeğinin Keten ve Kendirle Yolculuğu” Projesinin kapanış etkinliği İskenderun’da düzenlendi.
Kadın emeği, kültürel miras ve sürdürülebilir modanın iç içe geçtiği proje ile kadın emeğinin önemi İbrahim Çeçen Vakfı Genel Müdürü Meral Dinçer tarafından kıymetlendirilirken, dokuma sanatçısı, akademisyen, tasarımcı ve değişim öncüsü Fırat Neziroğlu tarafından ipeğin sanatsal öyküsü ile tanıtıldı.
UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirasın korunması misyonuyla uyumlu olan bu proje ile Ankara ve Hatay illerinde tam donanımlı dokuma ve geleneksel el sanatları atölyeleri kurulurken, bölgemizde 12’si kadın olmak üzere toplam 15 yeni istihdam yaratılmış, 26 kadına ileri düzey dokuma eğitimi verilmiş ve 3 kadın düzenli olarak istihdama katılmıştır. 12 kadına sepet örücülüğü, ıhlamur baskı gibi el sanatları alanında mesleki eğitim sağlanırken, Sayın Dr. Gökçe Coşkun teknik desteğiyle Barış İpeği iplik alanında ürün geliştirme çalışmaları da başarıyla tamamlanmıştır.
Ayrıca; DOĞAKA ve ICMPD tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla fonlanan Hatay’daki girişimci kadın kooperatiflerine yönelik saha ziyaretleri gerçekleştirildi.
Söz konusu kooperatiflerin; işletme ve istihdam kapasitelerinde artış sağlanarak sundukları hizmet ile bölgede sektörel ihtiyaçları karşılamaları ve yerelde sosyo-ekonomik anlamda katma değer yaratmaları planlanırken, proje ile kadın girişim kooperatiflerine gıda lojistik merkezi, gıda üretim ve depolama tesisleri kurulması ile sürdürülebilir kalkınma hedeflenmektedir.