Hatay, Kahramanmaraş Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ve Ajansımız koordinasyonunda, 09-12 Mayıs 2018 tarihlerinde, İzmir İZFAŞ Uluslararası Fuar Alanı’nda katılım sağlanan “Gurme İzmir: OLIVTECH 2018 Uluslararası Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı”nda bölgemiz firmaları çıkarma yaptı.
Sektörünün tek ihtisas fuarları olan Ekoloji İzmir ile Olivtech -8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl ikinci kez Gurme İzmir başlığı altında; zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünlerinin en iddialı firmalarının değerli katılımları ile Fuar İzmir'de 09 Mayıs 2018 Çarşamba günü açıldı.
Organik tekstil, kozmetik, oyuncak, kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile laboratuvarlar ve sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı fuara geçtiğimiz yıl 25 il 3 ülkeden 124 firma katılım sağlarken, Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı fuar olan Gurme İzmir bu yıl 37 il ve 4 ülkeden toplam 149 katılımcıyı ziyaretçiyle buluşturmuştur. Bölgemizden, Hatay ilini temsilen 12 üretici firmamızın yanı sıra Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün katılımları ile ilimizdeki zeytin, zeytinyağı üretimi tanıtılmıştır. Kahramanmaraş ilimizi temsilen Biber Kümesi, Kahramanmaraş Dondurması ve Kahramanmaraş ilimizde üretilen peynir türleri ile fuarda büyük beğeni toplamıştır.
Sektöründeki tek ihtisas fuarı olan Olivtech, yerli yabancı tüm sektör temsilcilerini İzmir'de buluşturdu. Mevcut ürün yelpazesi süt, süt ürünleri, fermente ürünler, şarap ve teknolojileri ile bu yıl daha da zenginleşti. Olivtech Fuarı'da zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, fermente ürünler, şarap ve teknolojileri, fidan, tohum, gübre, şişe, kasa, bidon ambalaj, üretim teknolojileri, saklama üniteleri ve gıda analiz laboratuvarları yer alırken, Ajansımız bölgesel katılımı bünyesinde, bölgemizdeki üretimi ziyaretçilerimize tanıtabilmek amacıyla DOĞAKA Zeytincilik Sektörel Araştırma raporları ile zeytin üretimine ilişkin tanıtım filmi de fuar alanında misafirlerimizin beğenisine sunulmuştur.
Ajansımız ve bölgemiz Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ve koordinasyonunda düzenlenen söz konusu fuarda, standımızı, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut ŞAHALİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet GÜLDAL, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve mahiyetleri ile ziyaret ederek Antakya Künefesini ziyaretçilerimize ikram etmişlerdir.
Fuarın ikinci günü ise, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet ÇİNÇİN, bölgemiz firmalarını ziyaret ederek fuarın sektörümüz adına başarılı olması temennilerinde bulunmuşlardır.
Bölgemizdeki süt ve süt ürünleri ile zeytincilik ve zeytinyağı üretimine yönelik üreticilerimizi ticari işbirlikleri kurmak üzere uluslararası platforma taşınarak küresel ticari işbirliklerinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği söz konusu fuarda, bölgemizi temsilen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet ÇİNÇİN, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Genel Sekreter Yardımcısı Erhan YAĞIZ, Hatay Zeytinyağcılar Kooperatifi Başkanı Yusuf İSHAKOĞLU, ATSO Fuarlar Sorumlusu İbrahim ALTUNTAŞ, DOĞAKA Kurumsal Koordinasyon, Dış İlişkiler ve Tanıtım Birimi Başkanı Figen GÖKŞEN TOK bölgemiz firmalarına fuar katılım desteği sağlamışlardır.
Söz konusu fuar kapsamında, fuar alanı yer kira bedeli, stand konstrüksiyon tasarım, kiralama ve tefrişat giderleri maliyetleri Ajansımız tarafından karşılanırken, Antakya Ticaret Sanayi Odası tarafından yerel transferler ve konaklama organizasyonları planlanmıştır.
Bölgemiz firmalarını, Irak, Hollanda, Suudi Arabistan, Avrupa ülkelerinden ticari alıcılar ziyaret ederken, Ajansımız koordinasyonunda sağlanacağı söz konusu fuarda, yöresel lezzetlerimizden Kahramanmaraş Dondurması ile Antakya künefesi de ziyaretçilerimize ve sektörün ilgililerine ikram edilmiştir.
DÜNYACA ÜNLÜ TADIM UZMANLARI OLİVTECH'TE
En son 2009 yılında düzenlenen VINOLIVE - Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'nın ardından 9 yıl sonra şarap yeniden ziyaretçilerle buluşmuştur. WSET, London Wine Academy ve Ecole du Vin gibi eğitim kurumlarından önemli birçok sertifikaya sahip, sektörün önemli şarap tadım uzmanlarından, Şarabın ABC'si isimli kitabın yazarı Levon Bağış da Olivtech Fuarı'nda olacak. Şarapseverler, Levon Bağış ile Bağdan Kadehe Şarap adlı Tadım Atölyesi'nde çeşitli şarapları tatma olanağı bulmuşlardır. Tüm dünyanın takip ettiği yarışmalarda jüri üyesi olan uluslararası şarap tadım uzmanı Tuğba ALTINÖZ ile Kadehteki Sırlar Tadım Atölyesi'yle Olivtech'de yer almıştır. Fuarda, ayrıca WSET diplomalı şarap eğitmen ve uzmanı Perran ARIBAL da şarap tadımı etkinliği de gerçekleştirilmiştir.