Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rahmi DOĞAN, “Ajansımız faaliyetlerine 2018 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. 2018 Yılı Mali Destek Programları kapsamında başarılı bulunan projelerle ilgili uygulama dönemi başlatılmıştır. 2019 yılında uygulanması planlanan yeni destek programları ile ilgili olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan görüşmeler tamamlanmıştır. Toplam 27 Milyon TL. bütçeye sahip yeni destek programlarının 2019 yılı Ocak ayı içerisinde ilan edilmesi planlanmaktadır. Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteğine ilgi artarak devam etmektedir. Önceki yıllarda tamamlanarak hizmete açılan Hatay Bitki Sağlığı Kliniği, tamamlanma aşamasında olan Kahramanmaraş Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi ve inşaat çalışmaları devam eden Göksun Soğuk Hava Deposu projelerinin yanı sıra yeni proje teklifleri geliştirilmektedir. Bu kapsamda, projelendirme çalışmaları tamamlanan Kahramanmaraş Dondurma Akademisi Ür-ge ve Koordinasyon Merkezi Projesi bugünkü toplantıda yapılacak değerlendirmenin ardından uygun bulunması halinde nihai onay için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacaktır. Bakanlık tarafından da onaylanması halinde uygulama aşamasına geçilecektir. Hatay İpek Sürdürülebilir Moda ve Tasarım Merkezi Projesi ile Hatay YİKOB Mesleki Eğitim Merkezi Projesi değerlendirme aşamasındadır. Ayrıca; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim Araştırma ve Kontrol Merkezi, Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi, İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi projeleri bugünkü toplantıda ön değerlendirmeye alınacaktır.” diye konuştu.
Güdümlü Proje Tanıtımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Türkay DERELİ, Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Tolga DEPÇİ ve akademisyen Sayın Ersin BAHÇEÇİ, Hatay Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Sayın Mustafa DÖNMEZ, Antakya Ticaret Odası Sorumlusu Sayın Ecem Gaye YEŞİL, Sayın Samet Fırat SOYDEMİR ve sektör temsilcisi Sayın Cemil ÜZEL ve Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Müdürü Sayın Mehmet KARAKOÇ da toplantı kapsamında sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sözlerinin devamında 2019 yılında uygulanması planlanan yeni destek programları ile ilgili hazırlıkları aktaran Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rahmi DOĞAN “Bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik projelerin fizibilite çalışmalarına yönelik olarak 2018 yılında ilk kez ilan edilen Fizibilite Desteği Programı’nda proje tekliflerinin alınması 24 Aralık 2018 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Alınan başvurulara ilişkin değerlendirmeler Ajansımız Genel Sekreterliği tarafından tamamlanmış olup Yönetim Kurulu tarafından da onaylanması halinde sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitim, danışmanlık ve geçici uzman görevlendirme olanağının sunulduğu Teknik Destek Programı’nda başvurular 24 Aralık 2018 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Alınan başvuruların değerlendirme çalışmaları Ocak ayı içerisinde yapılacaktır. Başvuruları tamamlanan Fizibilite Desteği Programı ile Teknik Destek Programı, 2019 yılı Ocak ayı içerisinde yeniden başvuruya açılacaktır. Böylece, Proje Teklif Çağrısı, Güdümlü Proje Desteği, Fizibilite Desteği ve Teknik Destek olmak üzere, Ajansımız kullanabileceği tüm destek mekanizmalarını 2019 yılı Ocak ayında uygulamaya almış olacaktır. Bölgemizdeki sektörlerin ve firmaların tanıtımına yönelik çalıştay, konferans ve fuar gibi organizasyonlara destek sağlayan Ajansımız, bu kapsamda 03-06 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’da yapılan Uluslararası Ayakkabı Yaz Modası Fuarı ve 21-25 Ekim 2018 tarihleri arasında Paris’te yapılacak olan SİAL Paris Uluslararası Gıda Fuarı’na firmalarımızın katılımını sağlamıştır. Fuar katılımları, 27-29 Ocak 2019 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan İMOB Uluslararası Mobilya Fuarı ile devam edecektir. Organizasyon çalışmaları kapsamında üç ilimizde de ayrı ayrı olmak üzere Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayları gerçekleştirilmiş ve buradan elde edilen sonuçlar raporlanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulmuştur. Devam eden araştırma ve analiz çalışmaları kapsamında ise Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri için Potansiyel Yatırım Alanları ve Yöresel Ürünler Kataloğu çalışmaları basımları da tamamlanarak kullanıcıların istifadesine sunulmuştur.”dedi.
Açılış konuşmasının ardından, DOĞAKA’nın 86. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.