DOĞAKA, MKÜ Ve YÜCİTA İşbirliğinde “Uluslararası Coğrafi İşaretler Konferansı” Hatay'da Düzenlenmiştir.

25 Mart 2015
Ajansımız öncülüğünde, MKÜ ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) iş birliğinde, Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan Hatay Mutfağına özgü ürünlerin ayırt edici özelliklerinin, ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımına büyük katkı sağlaması amacıyla, 23 Mart 2015 Pazartesi günü, Anemon Antakya Oteli Toplantı Salonu’nda, coğrafi işaretler konusunda alanında uzman, şehir içi ve dışından, yerli ve yabancıların katılımları ile “Uluslararası Coğrafi İşaretler Konferansı” düzenlenmiştir.
Bölgemizin sahip olduğu yöresel ürünlerin tanıtılması, bölgemizdeki coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değerinin belirlenmesi ve bölgemizde coğrafi işaret tescili alınabilecek ürünlerin konunun uzmanları tarafından tespit edilmesi amacıyla düzenlenen uluslararası konferansımıza, Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Şenay DEMİRKAN DELİCE,  YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz TEKELİOĞLU, Fransa Epoisses Peyniri Sendikası Yöneticisi George RISOUD,  METRO Toptancı Market Yöneticisi Birol ULUSAN, MKÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.Yahya Kemal AVŞAR, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Süheyl BUDAK ve Yrd. Doç. Dr. Kadriye ŞAHİN konuşmacı olarak katılım sağlayarak, bölgemiz ürünlerinin ayırt edici özelliklerinin ulusal ve uluslararası pazarda ekonomik değer kazanması adına sunumlarını hem konunun ilgililerine hem de kamu kurum ve kuruluşları yetkililerine iletme fırsatı bulmuşlardır.

Hatay Vali Yardımcısı Sayın Orhan Mardinli, Mustafa Kemal Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hasan KAYA ve YÜciTA Başkanı Prof.Dr. Yavuz TEKELİOĞLU’nun açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Etkinliğin ilk oturumu olan “Coğrafi İşaretlerde Türkiye Uygulamaları” oturumunda; Coğrafi İşaretlerde Yasal Düzenleme ve Ulusal Yönetişim, Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulaması: Sorunlar ve Çözümler ve Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler ve METRO Deneyimi konuları işlenirken, ikinci oturumu olan “Coğrafi İşaretlerde Hatay Deneyimi” oturumunda, Coğrafi İşaretli Antakya Künefesi ve Değer Zinciri, TR63 DOĞAKA Bölgesi İllerinin Coğrafi İşaret Potansiyeli ve Kültürlerin Ayak İzleri: Hatay'da Coğrafi İşaretler konulu sunumlara yer verilmiştir.

Programın son oturumu olan “Coğrafi İşaretlerde Uluslararası Yönetişim ve Denetim” oturumunda, YÜciTA Başkanı tarafından, Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim: Türkiye ve AB Mukayesesi yapılırken, Fransız Konuşmacımız Georges RISOUD tarafından “Coğrafi İşaretlerin Ürün Yönetişimi ve Denetimi, Fransa Epoisses Peyniri Örneği” sunumu yapılırken, İtalyan konuşmacımız Leo BERTOZZI tarafından ise “Coğrafi İşaretlere Uluslararası Bir Bakış: İtalya Parmesan Konsorsiyumu Peyniri Örneği” konulu sunum konunun ilgililerine sunulmuştur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER