DOĞAKA Koordinasyonunda Adana’da “Sosyal Destek Programı Uygulama Eğitimi” Verildi

02 Ekim 2017
Adana ve Mersin illerinde faaliyet gösteren Çukurova Kalkınma Ajansı’nın daveti üzerine Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda toplamda 34 ilde il valilikleri tarafından yürütülmekte olan Sosyal Destek Programı’nın (SODES) Adana ilinde uygulamasının geliştirilmesine yönelik Adana Valiliği SODES Birimi uzmanlarına yönelik, DOĞAKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı Erdal İLBAY tarafından, Adana ilinde 26-27 Eylül 2017 tarihlerinde 2 günlük çalışma gerçekleştirmiştir.

SODES programı; yoksulluk, işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçların çözümüne katkı sağlamak amacıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan bir programdır.

SODES Programı; sosyal içerme, istihdam, kültür, sanat ve spor alanlarında yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşmaktadır. İnsan odaklı ve proje temelli SODES programın amacının istihdam edilebilirliğin arttırılması ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin özellikle de çocuklar, gençler, engelliler ve kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılımlarının sağlanmasıdır. Söz konusu programa kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları başvuru yapabilmektedir.

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimde faaliyet gösteren Ajansımız Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 2011-2014 yılları arasında SODES programını Ajans bölgesi illerinde başarılı şekilde yürütmüş, SODES programı uygulamasının geliştirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu çerçevede program uygulamasını geliştirilmesi çerçevesinde edinilen bilgi ve uygulama tecrübelerini SODES programı uygulayan illere destek olmak üzere paylaşmaya devam etmektedir.

Adana Valiliği SODES Birimi personeline yönelik gerçekleştirilen söz konusu bu çalışmada da uzmanımız; SODES Programının amacı, 2017 yılı SODES usul ve esasları, başvuru alma ve değerlendirme, sözleşme imzalama ve SODES programı bilişim altyapısı olan SODES-BİS sisteminin kullanımı gibi başlıklarda bilgi ve tecrübelerini paylaşmıştır. Ayrıca, bu çalışmada proje uygulama sürecinde sıkça sorulan sorular, uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlar, evrak ve arşiv altyapısının geliştirilmesi ve etkin bir program yürütmek için gerekli fiziki altyapı ve sürekli öğrenme ve uygulama süreçlerinin geliştirilmesi yöntemlerine ilişkin görüş ve önerilerde bulunulmuştur.

 

ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER