“bitki Sağlığı Kliniği” Mutabakat Toplantısı Yapıldı

27 Şubat 2013
DOĞAKA 2013 Yılı Güdümlü Proje Desteği (GPD) Başlangıç Toplantısı kapsamında, 18.02.2012 tarihinde Antakya Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda, MKÜ’nün “Bitki Sağlığı Kliniği” proje fikrinin taraflarca görüşülmesinin ardından; 26.02.2013 tarihinde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen Mutabakat Toplantısında söz konusu kliniğin kurulmasına ilişkin temel hususlarında mutabakat sağlamak üzere taraflar bir araya geldi.
Toplantıya DOĞAKA’ dan, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden, İskenderun TSO’ dan, Dörtyol TSO’ dan, Erzin TSO’ dan, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinden ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden temsilciler katıldı Toplantıda DOĞAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Erdal İlbay, MKÜ öğretim üyesi Prof.Dr. Şener Kurt, MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder, Dörtyol TSO Başkanı Cemal Taylan ve Erzin TSO Başkanı Bekir Soylu söz aldı.

İlk olarak söz alan Erdal İlbay, MKÜ’ nün “Bitki Sağlığı Kliniği” proje fikri konusunda gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Güdümlü Proje Desteğini de kısaca tanıtan İlbay, Güdümlü projelerin uygulama süresinin 2 yıl olduğunu, ajans tarafından sağlanacak hibe oranının %75'i aşamayacağını, tahmini 4 milyon TL'lik bir kaynak olduğunu ve yürütücü kuruluşun da desteğiyle bu miktarın daha büyük bütçelere ulaşabileceğini belirtti.

Ardından söz alan Prof.Dr. Şener Kurt konuşmalarında “Bitki Sağlığı Kliniği” adlı projeleri ile yapılması planlanan çalışmaları paylaştıktan sonra projenin, ilerleyen dönemde bölgesel bitki hastalık ve zararlı tanı ağının oluşturulmasını sağlayacağını, ulusal bitki tanı ağına bağlanma ve uzun vadede tarımsal güvenlik ağının oluşumuna zemin oluşturacağını belirtti.

Şener, ürünlerdeki fizyolojik bozulmalar ve hastalıklardan kaynaklanan kayıpların üstesinden başarılı tanı ile gelinebileceğini, söz konusu kliniğin kurulması durumunda doğru, hızlı, ekonomik ve güvenilir tanı yapmanın mümkün olacağını belirtti.

Daha sonra söz alan MKÜ Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında önemli adımlar atıldığını, bu konuda birçok projenin yürütülmekte olduğunu belirtti.

Bitki Sağlığı Kliniği” kurulması konusunda belirli aşamalara gelindiğini belirten Güder, ihracat yapan ağır sanayinin yanı sıra tarımsal üretim anlamında da bu işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini düşündüklerini, kurulmaya çalışılan merkezin de esasen üreticiye, çiftçiye, ihracatçıya ve bu konuda faaliyette olan reel sektör aktörlerine hizmet edeceğini vurguladı.

DSC 3200Son olarak söz alan Erzin TSO Başkanı Bekir Soylu ve Dörtyol TSO Başkanı Cemal Taylan, narenciye, zeytin ve zeytinyağı üretimi ve ihracatı açısından kliniğin üreticilere büyük katkı sağlayacağını belirttiler.

Akdeniz İhracatçılar Birliği, kliniğin ve bilinçsiz tarım uygulamalarının yol açtığı ihracat kayıplarını azaltacağını, ürünlerin bozulmasında yaşanan kayıpları minimize edeceğini belirtti.

İlk toplantıya katılıp iş yoğunluğundan dolayı ikinci toplantıya katılamayan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antakya Ticaret Borsası kliğin kurulması konusunda fikren mutabık olduklarını, ikinci toplantıda alınacak karalara katılacaklarını, projenin uygulanması durumunda teknik ve maddi katkı sağlayacaklarını ifade ettiler.

Güdümlü Proje Desteği kapsamında, İskenderun Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen “Bitki Sağlığı Kliniği” mutabakat toplantısında söz konusu merkezin kurulmasına ilişkin temel konularda mutabakat sağlandı.

Mustafa Kemal Üniversitesi’nin “Bitki Sağlığı Kliniği” proje fikrinin DOĞAKA Güdümlü Proje Desteği kapsamında kurulmasına yönelik çalışmaların başlanması, Ajansa sunulmak üzere “Ön Çalışma Raporu”nun hazırlanması, DOĞAKA Yönetim Kurulundan proje için olur alınması durumunda Fizibilite, İş Planı ve Uygulama Projesinin hazırlanması, %25’lik eşfinansman oranı için tarafların katkı sağlayacağı miktarların belirlenmesi konularında taraflar bir ön mutabakat metni imzaladı.

Tüm tarafların “Bitki Sağlığı Kliniği” nin ülkemize, bölgemize ve Hatay ilimize hayırlı olması temennileri ile toplantı tamamlandı.
ÖNCEKİ HABER SONRAKİ HABER