T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Üretici ve Sanayiciler için verilen desteklerin bir kısmı aşağıda verilmiş olup, tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

AR-GE Merkezleri
Kurumsal bir Ar-Ge desteği olup, en az 30 tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeli bulunan ve 5746 Sayılı Kanunda belirtilen şartları sağlayarak Bakanlıkça Ar-Ge Merkezi Belgesi verilmesi uygun görülen işletmelerin Ar-Ge faaliyetleri için vergisel indirimler, istisnalar ve muafiyetler sağlamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.

Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ)
Üniversite-sanayi işbirliği ile yürütülen be Bakanlıkça desteklenmesi uygun görülen Ar-Ge Projelerinin %75’i Bakanlıkça hibe olarak, %25’i proje ortağı firma tarafından karşılanmaktadır. SAN-TEZ hakkında daha çok bilgiye, dokümanlara ve yönetmeliğe ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Teknogirişim Sermayesi Desteği
Teknogirişim Sermayesi Desteği (TGSD) için yeni ve yenilikçi bir iş fikri bulunan, örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişiler başvurabilmektedir.
İş fikri desteklenmesi uygun bulunan girişimci, firmasını kurmasını müteakip bir defaya mahsus olmak üzere, en fazla 100.000,00 TL teminatsız hibe destek ile bir yıl süre boyunca desteklenmektedir. Programa yılda bir kez Bakanlığımızca duyurulacak tarihlerde başvuru yapılabilmektedir.
Konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri
Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri başvurusu, 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda öngörülen destek ve teşviklerden yararlanmak üzere en az iki işletme tarafından başvuru yapılması ile gerçekleşir. Başvuru detayları ve örneklerini içeren başvuru kılavuzuna ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP)
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında yürütülmekte olan BROP ile, hedef bölgedeki illerden gelecek başvurular doğrultusunda proje finansmanı sağlanması amaçlanmaktadır. KOBİ’lerin direk başvurusuna hâlihazırda açık olmayan programa, hedef bölgede yer alan kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra KOBi’lerin ortak çıkarlarını korumak gibi bir misyonları da bulunan oda, birlik ve borsa benzeri kuruluşlar da başvurabilmektedir. Program kapsamında, belli bir sektördeki tüm KOBİ’lerin ortak faydasına yönelik projeler hayata geçirilmektedir. Projelerin en fazla %85’ine kadar finansmanı AB’den, geriye kalan kısmı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı merkez bütçesinden karşılanmaktadır. Program ve hedef bölge hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
Detaylı Bilgilendirme İçin: https://www.sanayi.gov.tr/